tisdag 21 juni 2011

Fakta om biblioteksersättningen

Vad är biblioteksersättningen?
Biblioteksersättningen är pengar som betalas till de författare, fotografer och illustratörer som gjort böckerna som lånas ut på biblioteken. Enligt lagen kan inte upphovsmännen själva välja om deras verk ska spridas på bibliotek eller inte, men som kompensation för den inskränkningen i upphovsrätten har man instiftat biblioteksersättningen.[1]

Hur stor är biblioteksersättningen?
1 krona och 32 öre för varje hemlån, sedan 2009. Efter regeringens senaste beslut i juni 2011 kommer ersättningen att höjas med ett öre.[2]

Hur bestäms biblioteksersättningen
Enligt skriftligt avtal förhandlar regeringen med upphovsmännen om storleken på biblioteksersättningen. 2010 skulle förhandlingarna varit ha varit avslutade i tid inför höstens budgetproposition. Regeringen ville inte förhandla, utan lade bara nollbud. För att komma vidare sattes medling in. I juni i år frånträdde medlarna sitt uppdrag då regeringen fortsatt förhandlingsvägrade, utan istället ensidigt beslutade att höja biblioteksersättningen med endast ett öre.

Vem betalar?
Det är staten som betalar för biblioteksersättningen, som en del i anslaget till författarfonden, och ingår i statsbudgeten. Anslaget beräknas utifrån statistik som biblioteken skickar in.

Vilka får pengarna?
Författare, illustratörer och fotografer vars böcker lånas ut på biblioteken. Det är författarfonden som fördelar pengarna. Den största delen fördelas utifrån hur mycket biblioteken lånat ut och har av referensex av en viss upphovsman eller översättare. Författarfonden kan också besluta om garantibelopp, vilket 2011 gick till 176 upphovsmän, som får 173 000 kronor per år. En annan stor del är olika stipendier, som författare, fotografer och illustratörer kan ansöka om. Det kommer ungefär 1600 ansökningar om året, och 15-20 procent av dem brukar beviljas.
Upphovsmän som har mycket låga pensioner kan söka pensionsbidrag, och likaså upphovsmän i akut ekonomiskt nödläge. Men det rör sig om små summor i sammanhanget. En annan, mindre del, går till upphovsrättsorganisationerna, och ytterligare en mindre del till administration av fonden.

Hur mycket pengar är det?
2011 var anslaget till författarfonden 126,9 miljoner kronor.

Vad är det här författarfonden?
Författarfonden fördelar pengarna från biblioteksersättningen och andra statliga anslag till upphovsmännen. Författarfondens styrelse består av ordförande och tretton andra ledamöter. Odförande och tre andra ledamöter jämte suppleanter utses av regeringen. Åtta andra ledamöter utses av Sveriges författarförbund, Föreningen Svenska Tecknare och Svenska Fotografers förbund, som också utser suppleanter för sina ledamöter. Författarfonden förkortas ibland SVFF, och har en hemsida som finns på http://svff.se/, där man kan läsa mer om till exempel statistik för utlånade författare och hur man har fördelat medlen till upphovsmännen.



[1] En särskild förordning, (1962:652) om Sveriges författarfond säger bland annat att ” 1 § Till upphovsman till litterärt verk skall enligt vad nedan sägs för användning av hans verk genom bibliotek utgå ersättning av statsmedel från en fond, kallad Sveriges författarfond.
[2] Utöver ersättningen för hemlån av litterära originalverk finns också: 5 kronor och 28 öre för varje referensexemplar av litterära originalverk, 66 öre för varje hemlån av en översättning till eller från svenska, 2 kronor och 64 öre för varje referensexemplar av översättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar